1 Şubat 2012 Çarşamba

PIRASA DOLMASI




    Nasıl güzel bir görüntüdür..dumanı tüten ...iştah açıcı...nefiss....tarif için bize pırasayı sevdiren 'REFİKA BİRGÜL ' E çok teşekkür ederim...diğer harika lezzetler için 'MUCİZE LEZZETLER' sitesine bakabilirsiniz....çok lezzetli bi tarif...gerçekten denemelisiniz.....


Malzemeler ;

1 kg irice pırasa
300 gr kıyma
3 soğan
yarım su bardağı pirinç
1/3 dereotu
1/3 maydanoz
2 -3 yemek kaşığı  zeytinyağı
karabiber
tuz
tarçın ( isteğe bağlı)


sosu için ;

2 yemek k. zeytinyağı
1 yemek k.tereyağı
1 yemek k.biber salçası
1 yemek k.domates salçası
ve kıtırlık versin diye sosun içine birazcık ceviz :)


ayrıca ekmek ve yoğurt :)


Yapılışı...


pırasaları dolma boyunda yani benim yaptığım boyda yan yana getirip kesiyoruz....sap kısımlarını....sonra parmağımızla iç kısımlarını çıkarıyoruz geriye sadece dış kabuk kısmı kalıyor bize lazım olanda orası ...iç kısımlarından ister çorba ister börek yapabilirsiniz... içine karıştırıp bi 15-20 dk dinlendirdiğimiz iç harcımızı dolduruyoruz kenarlardan yarımşar santim kalıcak şekilde...tencerenin dibine zeytinyağını döküyoruz yaklaşık 1 kaşık...üzerlerine doldurduğumuz pırasaları diziyoruz...üzerlerini kaplayacak şekilde sıcak su boşaltıyoruz... en üstüne 1 yemek kaşığı t.yağı bırakıyoruz ortaya..1 limonuda sıktıktan sonra dağılmamaları için tabak kapatıp kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişene kadar bırakıyoruz...   diğer yandan sosunu hazırlıyoruz..yoğurdumuzuda ...

kullanacağımız tabağı (isteğe bağlı tabi) içine pide veyaz ekmek doğrayıp kızmış fırınımızda yüksek ateşte kızarana kadar bi 5 dk bekletiyoruz....daha sonra servis için kızaran ekmeğin üstüne tenceredeki pişen pırasanın suyundan döküp ekmekleri ıslatıyoruz..üzerine biraz yoğurt serpiştiriyoruz..üzerine dolmaları koyuyoruz ..sonra tekrar yoğurt ve harika sosumuzuda koyduktan sonra  karabiber,pulbiber ve kekikle süsleyip servis ediyoruz :)

afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder